In memoriam Jan Vlasman

mrt 10, 2019

Eén van de meest kleurrijke figuren die de Hotelschool heeft voortgebracht is niet meer. Alumnus en oud-docent Jan Vlasman [F 1954]  is op 7 maart jl. op 87-jarige leeftijd gestorven. Jan was een geboren en getogen Amsterdammer, die zich echter in Limburg al die jaren als een vis in het water voelde. Eerst als student, later als internaatsleider en docent. Befaamd waren zijn wijnreizen naar Frankrijk. Maar Jan had veel meer zaken op zijn palmares staan als het om de Hotelschool ging.

 

 

Zijn jeugd

Zijn jeugdjaren waren wat rebels. Als student is hij zelfs een keer van de Hotelschool gestuurd, maar hij mocht toch terugkomen. Jan studeerde aan de Hotelschool van 1951 tot 1954. Na de Hotelschool trok Jan de wijde wereld in. Eerst in militaire dienst, daarna werken in binnen- en buitenland. En nog een tijdje vliegen bij de KLM. Maar de Hotelschool had kennelijk een goede herinnering bij hem achtergelaten. Toen er namelijk een vacature op ‘zijn’ school vrij kwam, solliciteerde hij gelijk. Hij kon als internaatsleider aan de slag en kreeg tevens de verantwoordelijkheid voor de food and beverage in het internaat. Het was nog in de tijd van Wim Beaumont en Gérard Spronck.

 

Een goed glas wijn

Na een aantal jaren was Jan internaatsleider af en werd hij full-time Food & Beverage docent. Jan begon in die tijd ook oog te krijgen voor dat goede glas wijn. Volgens eigen zeggen had hij er in het begin helemaal geen verstand van. Maar omdat hij ook verantwoordelijk was voor de inkoop van de restaurantwijnen, werd hij haast vanzelf een autodidact. Hij begon er echt feeling voor te krijgen en als hobby gaf hij ’s avonds zijn eerste wijnlessen in clubverband. Camille Oostwegel en Benoit Wesly behoorden al vroeg tot de leden van zijn wijnclub Bacchus. En zo werd Jan die karaktervolle docent drankenkennis die menig oud-student zich nog goed kan herinneren. Om een van zijn oud-studenten te citeren: ‘...Eén van de meest beeldbepalende docenten uit onze tijd laat ons achter met de meest fantastische herinneringen. Een eigenwijs en eigenzinnig man die velen van ons heeft geraakt, normen en waarden bijbracht en mede gevormd heeft. Ik bewaar zijn levenslessen en geef ze door.’

 

 

Frankrijkreizen

De door Jan georganiseerde befaamde Frankrijkreizen waren een combinatie van een stuk Franse cultuur en wijnproeverijen. Groepen van twintig tot dertig studenten reisden per bus naar Frankrijk voor een weekje Franse gastronomie en vinologie. Jan ontpopte zich als een volwaardig reisorganisator die zorgde voor de deelname, het vervoer, het onderkomen en de hele gang van zaken ter plekke. Dat deed hij maar liefst zo’n dertig keer. De reizen werden gaandeweg steeds populairder. Op een gegeven moment namen per keer honderd man deel. En soms waren ze niet een week onderweg, maar tien dagen. Het waren de hoogtijdagen van de wijnreizen. Uiteindelijk is er de klad in gekomen doordat studenten zelf voor de reizen moesten gaan betalen. Zeer jammer vond Jan dit, want de studenten deden er veel ervaring op, zowel praktisch als sociaal gezien.

 

 

Zijn afscheid van de hotelschool

In september 1992 vierde Jan zijn afscheid van de Hotelschool op grootse wijze. De Franse landbouwattaché reikte hem zelfs namens de Franse regering een onderscheiding uit. Dat was een beloning voor zijn tomeloze inzet voor de wijn en vooral voor de Franse crûs. Als afscheidscadeau ontving hij van de school een diamanten ring. Maar ook al gaf hij geen les meer, Jan bleef toch op een bepaalde manier betrokken bij ‘zijn’ school. Zo richtte hij samen met alumnus Frank Smulders [F 1983] in 1990 Sociëteit “Het goede Glas” op, een vereniging van afgestudeerden werkzaam in de wereld van het wijngebeuren. Ook richtte hij samen met oud-docent Jacques Collen in 1994 de Cercle des Savoureurs op, een geschakeerd gezelschap van huidige en oud-medewerkers van de hotelschool die elkaar een aantal keren per jaar treffen. En ook was Jan meer dan 50 jaar erelid van studentenvereniging Amphitryon en wist hij door zijn heel andere kijk op de alledaagse ontwikkelingen in de samenleving, de nieuwe generatie studenten aan het denken te zetten.

 

Met zijn levensmotto nemen we afscheid van Jan: “aujourd’hui est déja le lendemain d’hier

 

Adieu Jan! 

 


Ander nieuws